MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Głodówki stosowane są zazwyczaj po to, aby w jak najkrótszym...
fot. bialasiewicz/123RF

Fakty i mity na temat głodówek. Kiedy głodówka jest niebezpieczna?

FAKT/MIT: Podczas kilkudniowej głodówki można schudnąć

Głodówki stosowane są zazwyczaj po to, aby w jak najkrótszym czasie stracić jak największą liczbę kilogramów tkanki tłuszczowej.

Faktem jest, że przez kilka dni ograniczania jedzenia tracimy na wadze. Niestety, są to głównie zapasy glikogenu z wątroby i mięśni, a także woda.

Dopiero po ok. 4-5 dniach głodówki zaczynają uruchamiać się procesy zużywające tkankę tłuszczową, jako materiał energetyczny. To już jednak za długo, by czerpać korzyści zdrowotne z postu, który powinien trwać maksymalnie 1-2 dni.

Poza utratą tkanki tłuszczowej dochodzi również do zużywania zapasów składników odżywczych z kości (np. wapnia).

Zobacz również

Pogrzeb Jacka Zielińskiego. Tłumy żegnały współzałożyciela Skaldów ZDJĘCIA

Pogrzeb Jacka Zielińskiego. Tłumy żegnały współzałożyciela Skaldów ZDJĘCIA

Trener Stefano Lavarini podsumował pierwszy turniej VNL. Jaki będzie kolejny krok?

Trener Stefano Lavarini podsumował pierwszy turniej VNL. Jaki będzie kolejny krok?

Polecamy

Zamaskowany sprawca z paralizatorem napadł na pocztę we Wrocławiu

Zamaskowany sprawca z paralizatorem napadł na pocztę we Wrocławiu

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Latarnik Wyborczy – aplikacja, którą warto poznać przed wyborami

Latarnik Wyborczy – aplikacja, którą warto poznać przed wyborami