MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom...
fot. grafwizja/gettyimages

Chcesz mieć zdrowe serce i uniknąć zawału? Koniecznie wyeliminuj te nawyki. Sprawdź, które czynniki zwiększają ryzyko zawału serca

Dieta obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe

Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom cholesterolu frakcji LDL, który odkłada się w naczyniach tętniczych i może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Profilaktyka zawału serca opiera się na eliminacji z diety produktów smażonych, fast foodów, konserw mięsnych oraz tłustych produktów mięsnych, takich jak boczek, salceson i smalec. Warto natomiast do jadłospisu wprowadzić produkty, które są źródłem kwasów omega-3. To właśnie one wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko zawału serca. W diecie powinny znaleźć się zatem oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, pstrąg), orzechy oraz awokado.

Zobacz również

Spadkowicze z elity na czele Pro Junior System - niezła kasa dla ŁKS Łódź

Spadkowicze z elity na czele Pro Junior System - niezła kasa dla ŁKS Łódź

Kolejna edycja Festiwalu Kolorów na dachu Galerii Korona w Kielcach

Kolejna edycja Festiwalu Kolorów na dachu Galerii Korona w Kielcach

Polecamy

Zmarł Jan Szurmiej wieloletni dyrektor artystyczny Teatru Polskiego we Wrocławiu

Zmarł Jan Szurmiej wieloletni dyrektor artystyczny Teatru Polskiego we Wrocławiu

Tani, domowy sposób mojej babci na gładką skórę. Pielęgnuje i leczy. Na wysypkę i AZS

Tani, domowy sposób mojej babci na gładką skórę. Pielęgnuje i leczy. Na wysypkę i AZS

Kupiłeś, żeby zadbać o zdrowie pracując przy komputerze? Wyrzuć, bo zagraża zdrowiu!

Kupiłeś, żeby zadbać o zdrowie pracując przy komputerze? Wyrzuć, bo zagraża zdrowiu!